Hírlevelek
Regisztráció
Orvosok a hálón
Orvosok
Dr. Sipos Péter
Kérdezzen!




Dr. Sipos Péter
Budapest, XII. ker.

41919
Tisztelt Dr. Sipos Péter Úr!


Egy 5,5 hónapos kisfiú anyukája vagyok.A következő probléma miatt fordulok Önhöz,bár tudom hogy látatlanban diagnózist elég nehéz megállapítani...

Kb.1 hónapja észleltük,hogy kisfiam,amikor kicsit túlhajtja magát(nappal nehezen alszik el,szinte kizárólagosan ölben ringatva vagy szopizás közben),tehát amikor már nagyon fáradt és pár szívás után álomba szenderűl a mellemen,a kis keze meg a feje elkezd remegni.Mivel fekve szoptatok,ezért mindig az a keze remeg,amelyik éppen szabadon van,tehát fordított pozicióban is ugyan ez a jelenség.Eleinte érintésre a remegés megszűnt,viszont mostanában már az is előfordúlt hogy simogatásra sem maradt el,csak ha rászóltam,akkor egy nagy szusszanással abbamaradt.A remegés kb.5-max.10 mp.-ig tartott.Eleinte ritkábban,álltalában a du. etetésnél, mostanában viszont napi szinten megtörténik és mondhatni a nap bármelyik szakaszában.Ma nagyon megijedtünk,mert a reggeli szoptatásnál kétszer is remegett,az első a szokásos enyhébb lefolyású,viszont rövid időre rá(kb.1-2 perc múlva)erőteljes rángatózásba kezdett,majd elengedte a mellemet,a hátára fordúlt és nyitott szemmel is tovább remegett és sírva fakadt,mindaddig amíg ölbe nem vettük.A gyermekorvos javaslatára elvittük neurológushoz a Margit korházba.A vizsgálat a tegnapi nap megtörtént,az orvos véleménye szerint,az elmondásaink alapján ez mind epilepsziára utaló tünet,viszont a gyermek vizsgálata után azt állapította meg,hogy mivel a fejlődésében nincs elmaradás,szerinte nem indokolt a korházi kivizsgálás.Javaslata:figyeljük a gyereket,ha epilepsziás,akkor úgy is kiderűl előbb-utóbb....

Mi viszont nagyon nyugtalanok vagyunk,főleg a mai eset után,mert ez már nem apró remegés,hanem rángatózás volt!!
A gyerekorvostól kértünk beutalót egy vérkép vizsgálatra is,ez majd hétfőn fog megtörténni.
Fontos megemlítenem,hogy ezek a remegések az eddigiek során,csak akkor jelentkeztek,amikor a babánk a mellemen alszik el.Ha ringatva merűl álomba,akkor még nem történt ilyesmi,legalábbis mi nem vettük észre.

A terhességem nagyjából zavartalan volt,a gyakori méhösszehúzódásokra NO-SPA-t illetve az utolsó hónapokban Seduxent szedtem.A szűlésnél a kisfiúnk nehezen sírt fel,ezért 12 órát inkubátórban töltött.A zárójelentés szerint minden rendben volt.

Az interneten böngészve rátaláltunk egy anyukára,akinek az elmondása szerint a kisfia is remegett és mindenféle vizsgálatok során,a végén kiderűlt hogy refluxos és ez okozta a problémájukat.A kérdésem az lenne,hogy a refluxos gyereknél tünet lehet-e a remegésnek ezen formája,a mi kisfiúnknak is gyakran etetés után még 2 órával is megtelik a szájja tejjel,illetve rengeteget böfizik és a legkisebb kacagás után is csuklás következik be.Hányás még nem fordúlt elő.

Válaszát előre is köszönjük!!!!
Tisztelettel az aggódó szülők.
Kedves Anyuka!

Természetesen reflux is előfordulhat, de ezek egyáltalán nem típusos tünetek.
Próbálják többször kevesebbet etetni és valóban a tünetek alakulásával kiderül, hogy valóban epilepsziáról lesz-e szó.
Üdvözlettel

Dr. Sipos Péter

40110
Kedves Doktor Úr!
Tanácstalan vagyok, ezért fordulok Önhöz. Fél éves kislányom nem hajlandó enni. Több tápszert próbáltam már, eredménytelenül. Ez az állapot kb 3 hónapos kora óta tart. Úgy kell beleerőltetnem a tápszert. Most a Tűzoltó utcai klinikán vizsgálják. Több vizsgálat után sincs eredmény, nem találtak semmi magyarázatot. Semmi szervi baja nincs, jó kedvű, érdeklődő, élénk baba. Hétfőn endoszkópos vizsgálatot végeznek nála. Érdeklődnék, hogy ez milyen veszélyekkel jár? A doktornő szerint ez az utolsó lehetőség, hogy kiderüljön valami. Mi van, ha ez sem ad magyarázatot? Hova tudok még fordulni válaszért? Az otthoni szondás táplálás hogyan működik ilyen kicsi babánál? Mennyi ideig tarthat maximálisan? Kinőheti a "nem evést"? Nagyon várom válaszát.
Tisztelettel. Ny. Ági
Kedves Ny. Ági!
Egy érdeklődő, jókedvű, élénk baba nem mindig beteg, azért mert nem eszik. Ha ez tartós valóban meg kell keresni az okát. Az endoscopia egy kellemetlen vizsgálat, relatív kevés szövődménnyel. A szondatáplálás kisgyermekenél is működik, ha muszály és a Gyerekklinikán biztos minden lehetséges vizsgálatot elvégeznek.
Üdvözlettel

Dr. Sipos Péter

38343
Tisztelt Dr. Sipos Péter Úr!

2009 tavasza óta gyomorpanaszaim vannak. Gyomorégéshez hasonlók a tüneteim, azonban gyomorsavat nem érzek a garatomban.

Időnként a torkomban véres ízt érzek, illetve a vér fizikálisan is feltűnik.

Az utóbbi időben vért észlelek a székletemben.

Kardiológiai, fül-orr-gégészeti és pulmonológiai leleteim negatívak.

Szeretném a panaszom okát kideríteni és gyógymódot találni rá.

Amennyiben gyomortükrözést javasol, úgy szeretnék egy olyan orvost, vagy helyet találni, ahol a vizsgálatot altatásban, vagy bódításban végzik.

Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel, C. Márk
Kedves Márk!

Gyomor-bélrendszer eredetű vérzés esetén valóban szükséges a gyomor és esetleg a vastagbél tükrözés is. Bódításban mindenhol elvégzik a gyomortükrözést, ha úgy gondolja készséggel előjegyezzük erre a vizsgálatra a Kútvölgyi Kórházban. Időpont egyeztetésre hívjona 20-8250931-es számon.
Üdvözlettel

Dr. Sipos Péter

33513
Kedves Doktor Úr!

Kb. 2 éve kezdődtek a panaszaim, egy egyiptomi hasmenéses betegség után (ami 2 hétig tartott, lázzal járt). Délutánonként, esténként és reggel puffadok, ill. erős szélgörcseim vannak. Emellett nyákos a székletem (bár egyébként rendben van).
Azóta voltam gasztroenterológusnál, aki kontaminált vékonybél-szindrómára gyanakszik, a kilégzéses teszt eredménye azt mutatta, hogy "semmi felszívódásom nincs". A vérvétel és a székletvizsgálat nem mutatott semmi komolyabb bajt. A laktóz-érzékenység szintén negatív lett.
Az orvos azt mondta, hogy ezt antibiotikummal kellene kezelni, de nem tudni, milyen baktériumok szaporodtak el bennem, ezért nem tud rá mit adni. Domperidont és bizmutos folyadákot kaptam, de nem használt.
Azóta olvastam a Normix nevű gyógyszerről, a kérdésem az, hogy Ön szerint ez hatásos lehet-e? Vagy van-e más ötlete, hogy mivel kezelhető ez a betegség?

Köszönöm válaszát, üdvözlettel:

Z. Krisztina
Kedves Z Krisztina!

Utazás kapcsán tényleg össze lehet szedni hasmenést, ami lehet átmeneti, mint az utazók hasmenése, vagy tartós. Ennek eredetét széklettenyésztésből lehet kimutatni. Vannak bektériumok, melyekhez speciálisan kell a mintát levenni és továbbitani, mint az amoeba. A hasmenést okozhatja egyéb gyulladás is, mint felszívódási zavar, ami lehet akár a lisztérzékenység vagy gyulladásos bélbetegség. Ezeket vékonybél biopsiával és vastagbél tükrözéssel lehet kimutatni. A bélflóra megváltozása miatti panaszokat orbosolhatja a probiotikum, a Normix egy speciális baktérium törzset tartlamazó készítmény, de vannak amik több jó hatású baktériumból állítanak össze.
Elsősorban a diagnózist kellene felállítani és ennek megfelelően tudunk Önnek majd tanácsot adni.
Üdvözlettel

Dr. Sipos Péter

30256
Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a tanácsát kérni abban, hogy mi lehet a problémám hátterében?
Lassan egy éve reflux betegséget diagnosztizáltak nálam, amire Pariet nevű gyógyszert szedek. Túlsúllyal kűzdök, amiből sajnos nem sikerül leadnom, gyakori a haspuffadásom, a gázképződés a beleimben, néha váltakozik a hasmenés és a székrekedés, de általában mindennap van székletürítésem. A TSH hormonom rendben, azonban a GPT emelkedett értéket mutat, míg a GGT duplája a megengedettnek. Azt olvastam, hogy ez az alkoholizmus jele is lehet, bár én nem vagyok az. A vérképemben a CRP szint is és a vérsüllyedés is nagyobb a megengedettnél. A hajhullás is gondolom ez miatt lehet. Ultrahangvizsgálaton voltam, ott azt írták a májam diffusan hiperreflectiv, illetve, hogy lehet, hogy epeköveim lesznek.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
D.M.
Kedves Érdeklődő!

A túlsúly mellett leggayakrabban a máj zsíros elváltozása okozza a májenzím értékeke megemelkedését, amihez persze több más tényező is hozzájárulhat. A túlsúly következménye lehet az epekövesség kialakulása is. Amint Ön is írta, mind a refluxot, mind a hajhullást és puffadát a testsúly csökkenés javíthatja. A hajhullást egyéb hormonális eltérésék is befolyásolhatják, ha ez tartós bőrgyógyászati valamint belgyógyászati ellenőrzése javasolt.

Üdvözlettel

Dr. Sipos Péter

Összesen: 3 oldal
123


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Tallózó      Kérdezzen!

Dr. Sipos Péter

gasztroenterológia, sebészet
speter@kut.sote.hu

Szponzorált hirdetések